ENTREM A L'INFERN



POSEM-NOS EN SITUACIÓ

LA DIVINA COMÈDIA DE DANTE ALIGHIERI ÉS UN CLÀSSIC
   És impossible entendre l'obra Divina Comèdia sense saber què és un CLÀSSIC, per tant anem a mirar un interessant Bit de Literatura de la Laura Borràs, experta en el tema i professora de la UB. 


   Si heu estat atents al vídeo, ara ja sabreu que un clàssic és un llibre de primera classe, de molta qualitat. Que no us intimidin perquè amb ells podem aprendre moltes coses noves, podem viure noves experiències, ens diu Laura Borràs.  Animeu-vos a llegir-los! 


Llegim per saber d'on venim, on som i saber cap on anem. 

(Laura Borràs)

LA DIVINA COMÈDIA, UN VIATGE DE CONEIXEMENT 

    Comencem un joc, el joc de Dant. Hi som convidats i guiats per a participar-hi,  des de la primera pàgina del llibre fins al final,i  seguirem per una ruta que ens permetrà conèixer l'esperit de l'home. 
 A l'infern, Dant, ens fa passar per nou cercles fins arribar a la sortida, on just abans,  trobarem les tres boques de Llucifer.  

  En tot moment Dant, el protagonista, i nosaltres, estarem acompanyats del mestre Virgili, la font de la seva inspiració. Durant aquest terrible viatge retrobarem a personatges coneguts un dels quals és Ulisses, no el d'Homer, sinó el de la llegenda, el del mite. Aquest curs hem llegit "Les aventures d'Ulisses", versió adaptada de l'Odissea, i el nostre Ulisses no ha coincidit amb el de Dant. 

  Aquest és un viatge de coneixement per l'altre món, un viatge apassionat, amb la finalitat d'aprofundir en l'ànima humana, ens diu Laura Borràs, però,  per entrar-hi hem de passar per l'enorme porta, on amb foscos colors hi ha escrit:


"Per me si va ne la città dolente,
per me si va ne l'etterno dolore,
per me si va tra la perduta gente.
Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate."



L'HUMANISME A EUROPA I A CATALUNYA 

    L’autoria de l’obra Divina Comèdia pertany a Dant Alighieri, autor que podem relacionar amb el moviment literari Humanisme. Aquest fou iniciat a Itàlia al s.XIV, en un moment en què la societat medieval i el seu sistema de pensament ha entrat en crisi i es passa d’una mentalitat teocèntrica a una d’antropocèntrica on l’home passa a ser el centre del món. A més, l’Humanisme torna a valorar i recuperar els clàsics llatins i grecs.

Litterae humaniores, studia humanitatis
(APUNTS)

Humanisme i Lo somni from Col·legi Sant Miquel dels Sants. Vic (Barcelona)

     LA DIVINA COMÈDIA A LES ESCOLES ITALIANES
                   PER SANDRO MACCARRONE 

    Gràcies a l’explicació del professor Sandro Maccarrone hem pogut aprendre que l’obra Divina Comèdia a les escoles italianes té una gran importància. Sobretot en els cursos de 4t, 1r i 2n de batxillerat, ja que s’hi llegeixen l’Infern, el Purgatori i el Paradís, un cada any.
Per a ells aquesta obra és molt important, i per això qualsevol italià amb el que parlis et sabrà reconèixer varis versos de l’Infern.

Aquí us deixem un petit tros en àudio de la seva explicació:



Agraïm la col·laboració de Sandro Maccarrone el qual ens va dedicar una part del seu temps a explicar-nos la importància de la Divina Comèdia a les escoles italianes.



Sandro Maccarrone també ens va cedir un prezi per aprofundir en el tema, aquí us el deixem.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada